Att värna om naturen har kommit att bli en av vår tids viktigaste uppgift. Samma natur som sedan urminnes tider har funnits med som en självklar del av människors vardag är idag hotad till sin existens. Utan att vi märker det försvinner dagligen både växter och djur i en takt vi är på väg att tappa kontrollen över. Mycket tyder på att vi håller på att nå den gräns där vi inte längre kan vända utvecklingen.
Vi bygger höga hus, vi förtätar, vi ger plats åt motorfordon på femfiliga vägar – allt för att upprätthålla en modern livsstil där allt ska flyta på så smidigt som möjligt. Vår hjärnor har en stark förmåga att glömma det som har varit och att hela tiden sträva mot det som kommer. Vi tar av städernas tomma ytor och fyller dem med praktiska lösningar för framtiden. Men är stadens gröna ytor verkligen tomma?
Vår när-natur
Våra tomma ytor är vad som kallas för vår när-natur. Öppna ytor, skogsdungar och parker. Ytor som finns till i syfte att vara vackra, skapa rekreationsmöjligheter och ge människor möjlighet att andas och växa. Det är viktigt att förstå varför dessa ytor finns och vikten av att de finns kvar – att hitta den känsliga balansen mellan praktiska lösningar, förtätningar och vår när-natur. Vi har alla behov av när-naturen, i såväl stort som smått.
I forskningsrapport efter forskningsrapport kommer det bevis på naturens positiva inverkan på oss människor. Att vara ute i dagsljus ger oss bland annat D-vitamin och sänker våra stressnivåer. Vi kan läsa om långtidssjuka som tar med sig sina utmattade själar och hjärnor ut i naturen och som sakta men säkert börjar ta sig igenom den mörka period av kraftlöshet som omslutit dem i månader eller kanske till och med år.
Naturens förmåga att läka och erbjuda naturlig avslappning är väldokumenterad men trots detta är vi på väg att förstöra den. Det går kalla kårar efter ryggraden när skövlingen av Amazonas regnskogar blir ett icke-problem och trollas bort med en axelryckning. Naturens förmåga att producera syre, rensa luften och ge näring åt miljontals djurarter kommer vi inte att sakna förrän den är borta. Naturens nytta för det det mänskliga livet går inte att mäta!